Zwemvereniging de Eindhovense Watervrienden

Synchroonzwemmen

Je kent het vast wel! Je bent tijdens de Olympische Spelen wat aan het zappen op je televisie en opeens zie je vol verbazing hoe een groep zwemsters zonder problemen kaarsrecht tot hun middel uit het water naar boven komt… ondersteboven! Allemaal tegelijk! Synchroon met de muziek en synchroon met de andere zwemsters uit het team. En je denkt bij je zelf: ‘Dat zou ik ook wel willen kunnen!’ Blijf dan niet langer zitten dromen, maar kom gewoon eens kijken of een proefles doen!

Bij de Eindhovense Watervrienden wordt synchroonzwemmen al ruim 30 jaar beoefend. Tientallen jaren geleden werd de sport ook wel ‘waterballet’ genoemd, vanwege de sierlijke bewegingen met armen en benen, de sprankelende uitstraling van de zwemsters en het samenspel tussen de zwemsters en de muziek.

Maar synchroonzwemmen is niet alleen maar sierlijk, het is ook een zware sport. Het gaat niet alleen om het beheersen van de zwemslagen, maar ook om gevoel voor muziek en een goed uithoudingsvermogen. Een groot gedeelte van de figuren wordt namelijk onder water uitgevoerd. Maar dat hoef je natuurlijk niet meteen te kunnen! Dat wordt je geleidelijk aangeleerd. Je kunt met synchroonzwemmen beginnen als je het C-diploma hebt. Die diploma’s zijn belangrijk om de eerste synchroonzwemfiguren te kunnen leren. Je leert om op het ritme van de muziek te zwemmen en gaandeweg wordt je lenigheid en uithoudingsvermogen getraind. In het begin leer je drijven op je rug en borst, maar ook eggbeateren (soort watertrappelen) en stuwen. Bij stuwen beweeg je je handen zo dat je heel gelijkmatig vooruit of achteruit gaat of juist stil blijft liggen.

 

Synchroonzwemmen is een leuke sport, omdat je samen met leeftijdsgenoten het plezier van de sport kunt beleven. En terwijl je de sport steeds meer onder de knie krijgt, haal je het ene na het andere diploma binnen. Er zijn acht synchroomzwem-diploma’s te behalen, die je laten zien hoever je inmiddels gevorderd bent, maar die je bovendien de kans geven om aan wedstrijden en kampioenschappen mee te doen!

Elke twee jaar doet het synchoonzwem-team mee aan de Nederlandse Kampioenschappen, waar je – afhankelijk van je leeftijd en je diploma’s – aan mee mag doen. Er worden dan groepsnummers gezwommen, maar ook duetten en solo’s. Verder zijn er jaarlijks club- en regio-kampioenschappen en bovendien wordt elke twee jaar een grootse Kerstshow georganiseerd, waar alle zwemsters van de club in meezwemmen.

Om met synchroonzwemmen te kunnen beginnen, heb je uiteraard een badpak nodig, maar verder een neusklem, een zwembril en een badmuts. De neusklem zorgt ervoor dat er geen water in je neus komt als je met je hoofd onder water gaat. De zwembril is voor de oriëntatie onder water en je krijgt er bovendien minder snel rode ogen van. De badmuts zorgt ervoor dat je haren goed bij elkaar blijven en dat de train(st)ers je bewegingen goed kunnen zien.

Lijkt het je leuk of wil je graag eens eens een les meemaken? Neem dan contact op en maak een afspraak voor een proefles.

.