Commissie Lutra Duiken

Welkom op de pagina van Lutra Duiken. Hier vind je alle informatie over de duikactiviteiten van de Eindhovense Watervrienden. Commissie Lutra Duiken is sinds 2022 onderdeel van de Eindhovense Watervrienden. We zijn echter in 1965 begonnen als N.V.O.S. Lutra en daarmee een van de oudste duikverenigingen van Nederland.

Duiken is een geweldige manier om een ‘andere wereld’ te verkennen en unieke dieren te zien. Het is ook een goede manier om stress te verminderen en een gevoel van gewichtloosheid, rust en kalmte te ervaren! 

Veel mensen denken dat je voor mooie duiken naar verre oorden moet, in lokale meertjes of in Zeeland kun je ook mooie en unieke duiken maken. Zeker als je goeie tips krijgt op de club. Duiken is in Nederland wel wat uitdagender dan in de tropen. Maar met goede begeleiding van onze instructeurs / leden of een van onze opleidingen ben je goed voorbereid om overal ter wereld te duiken. 

Bij de commissie Lutra Duiken ben je aan het goede adres om; te leren duiken in Eindhoven (volwassen en kinderen), buitenduiken te maken in Nederland en (ver) daarbuiten en gezellige (duik gerelateerde) evenementen en presentaties bij te wonen. 

Wij hebben per jaar circa 90 clubavonden op dinsdag en vrijdag. Je kunt kiezen voor een één of twee avonden zwembad lidmaatschap, wat uniek is in de regio. Uiteraard kun je na onze zwembadtijd gewoon mee borrelen ongeacht je lidmaatschap. Want onze clubavonden lenen zich uitstekend voor informele kontakten met de andere leden. Hier worden vaak plannen gesmeed voor een gezamenlijk duik, duikweekend of duikvakantie. Maar het is vooral een gezellig samenzijn met mensen met dezelfde interesses.

Over Lutra Duiken

Commissie Lutra Duiken is sinds 2022 onderdeel van de Eindhovense Watervrienden. We zijn echter in 1965 begonnen als N.V.O.S. Lutra en daarmee een van de oudste duikverenigingen van Nederland. Onze oprichters waren zeer gepassioneerd en erg enthousiast over duiken en hadden onder andere in Indonesië al onderwater ervaring opgedaan en wilde ook duiken in Eindhoven en Zeeland. Duiken was een nieuwe sport die nog ontdekt moest worden wat risico’s en uitdagingen zorgde.​

Die tijd ligt ver achter ons maar de passie van weleer is er bij ons nog steeds en die willen net als onze kennis en ervaring graag delen met anderen. Op deze website vind je daarom meer informatie over wie we zijn, wat we doen en hoe je lid kunt worden van onze duikclub. Wij vinden het belangrijk om onder en boven water te genieten en plezier te maken. Net als onze oprichters vinden we echter dat het duiken eerst en vooral op een veilige en verantwoorde manier moet. ​

Introductieduik

Wil je een keer ervaren hoe het is om onder water te ademen? Of wil je een leuke activiteit organiseren voor vrienden of collega’s? Zoek je een origineel cadeau? Wil je een Bedrijfsuitje plannen?

Voor € 25,- krijg je theorieles en maak je een duik onder begeleiding met maximaal 5 andere deelnemers in ons zwembad. Wil je liever één op één met een van onze instructeurs de theorie doornemen en de duik maken dan kan dit uiteraard ook voor € 40,-.

Vereiste: minimaal 10 jaar, goede gezondheid en zwemdiploma B.

Neem contact op met Lutra duiken en informeer naar de mogelijkheden.

Opleidingen bij Lutra Duiken

Bij de Eindhovense Watervrienden Commissie Lutra Duiken kun je terecht voor het volgen van duikcursussen, het behalen van duikbrevetten en het opfrissen van je vaardigheden. Onze ervaren PADI-instructeurs en divemasters zorgen dat jij een goede en degelijke opleiding krijgt op een tempo dat bij jou past. We verzorgen cursussen op verschillende niveaus, van beginner tot gevorderd. Zo kun je de volgende duikopleidingen en specialties volgen:

PADI Open Water

Het PADI Open Water Diver-brevet is het eerste duikbrevet. Een van onze Lutra Duikinstructeurs leert je de basis van het duiken.

Na een theorie- en prakrijkexamen ben je in bezit van je PADI Open Water brevet en kun jij, samen met je buddy in de omgeving of op je vakantiebestemming duiken. En word je een ambassadeur voor de onderwaterwereld. De maximum diepte is 18 m / 60 ft. Veel duikcentrums hanteren echter 12 m / 40 ft.

Vereisten: Zwemdiploma B of een vergelijkbare zwemvaardigheid en minimaal 15 jaar (voor de junior opleiding minimaal 12 jaar).

Deze opleiding kost In 2023: € 365,=*

Advanced Open Water Diver

De cursus Advanced Open Water Diver is volledig gericht op het verbeteren van jouw duikvaardigheden. Je oefent met navigeren en uittrimmen, je maakt specialty duiken zoals: de diepe duik, nachtduik, navigatieduik, stromingsduik en search and recovery duik. Je leert eerst de theorie en oefent in het zwembad. Vervolgens gaan we naar buiten waar je het geleerde gaat toepassen in het open water.

De maximum diepte is 30 m / 100 ft (leeftijd afhankelijk)

Om deel te nemen moet je in het bezig zijn van een PADI Open Water Diver (of andere kwalificerende certificering) en minimaal 15 jaar (voor de junior opleiding minimaal 12 jaar).

Deze opleiding kost In 2023: € 260,=*

Rescue Diver

Wat moet je doen in een noodgeval? Wat heb je aan nooduitrusting nodig? Hoe ga je om met een duiker in paniek? Hoe kun je problemen herkennen en voorkomen? Het antwoord op deze vragen komt aan bod bij deze opleiding.

Om deel te nemen moet je in het bezit zijn van een PADI Advanced Open Water Diver (of andere kwalificerende certificering), een Emergency First Response (EFR) brevet of een vergelijkbaar EHBO/BHV diploma en minimaal 15 jaar (voor de junior opleiding minimaal 12 jaar).

Deze opleiding kost In 2023: € 285,=*

Emergency First Response ® (EFR)

Tijdens deze EFR leer je wat je moet doen tussen het moment waarop zich een levensbedreigende noodsituatie voordoet en het moment waarop de ambulance arriveert. Je leert reanimeren, eerste hulp verlenen en verwondingen en ziektes beoordelen. Ook oefen je met het aanleggen van verbandmiddelen en spalken. De EFR is vereist vanaf de Rescue Diver opleiding.

Deze opleiding kost In 2023: € 115,=*

Reactivate

Jouw PADI-brevet verloopt nooit; als je echter al een tijdje niet hebt gedoken, is het verstandig om je kennis weer even op te frissen. Om te voorkomen dat je onderwater problemen tegenkomt omdat je iets belangrijks bent vergeten. Als je op vakantie gaat en al een tijdje (circa 1 jaar) niet gedoken hebt eisen veel duikcentra een recente reactivering. Dit kun je ter plaatse doen maar dat is vaak duurder en je bent maar een korte tijd op je vakantiebestemming die je waarschijnlijk liever aan mooie duiken zou willen besteden. Daarom is het doen van een Reactivate bij ons in het zwembad een goed alternatief.

PADI reactivate cursus: leden € 75,= voor niet leden € 115,=

PADI Seal Team

Het PADI Seal Team is er voor jonge duikers vanaf 10 jaar met een zwemdiploma B. Met de spannende AquaMissions beleef je veel plezier en actie in ons zwembad. Je zet zo op ontspannen en uitdagende manier de eerste stap richting het duiken met perslucht. Naast snorkellessen worden er onder water spannende AquaMissions uitgevoerd. Na het afronden van de AquaMissions is de stap naar een volwaardig (Junior) Open Water brevet een peulenschilletje.

Tijdens het eerste deel van je opleiding (PADI Seal), raak je in 5 AquaMissions vertrouwt met basis van het duiken. Je maakt onder andere kennis ademhalen onderwater, masker klaren, automaat terugvinden en gewichtloos te zijn.

Tijdens het vervolg (PADI Master Seal) volgen nog meer speciale AquaMissions daarnaast bouw je de opgedane basisvaardigheden verder uit. Je raakt bijvoorbeeld vertrouwd met het duiken met hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld een zaklamp, kompas of een onderwatercamera. Maar je leert ook dingen te bouwen of een onderwaterwrak in kaart te brengen.

Om deel te nemen moet je bij ons minimaal 10 jaar zijn en minimaal zwemdiploma B hebben.
De Seal opleiding kost in 2023: € 155,=*
De Master opleiding kost In 2023: € 145,=*

Junior duiker

Vanaf je 12de kan je deelnemen aan de Open Water, Advanced Openwater of rescue opleiding voor de jeugd. Deze opleidingen zijn gelijk aan de opleidingen voor volwassenen. Daarom kun je ze ook vanaf je 15de om laten zetten in een brevet voor volwassenen.

De prijzen voor een junior opleidingen zijn gelijk aan de prijzen van de opleidingen voor volwassenen.

Peak Performance Buoyancy

Uitstekende controle over het drijfvermogen is wat ervaren duikers typeert. Je leert moeiteloos te zweven, minder lucht te gebruiken en makkelijker te stijgen, te dalen of op dezelfde diepte te blijven. Dus de PADI Peak Performance Buoyancy cursus verbetert je trimvaardigheden en verlengt de tijd die je onderwater kunt blijven.

Om deel te nemen moet je in het bezit zijn van een PADI (Junior) Open Water Diver (of andere kwalificerende certificering) en minimaal 12 jaar.

Deze opleiding kost In 2023: € 130,=*

Enriched Air Diver (nitrox)

Verrijkte lucht, ook bekend als nitrox of EANx bevat minder stikstof dan normale lucht. Minder stikstof ademen zorgt ervoor dat je kunt genieten van lagere duiken en kortere oppervlakte-intervallen. Geen wonder dat Enriched Air Diver de populaire PADI Specialty cursus is.

Om deel te nemen moet je in het bezit zijn van een PADI Open Water Diver (of andere kwalificerende certificering) en minimaal 12 jaar.

Deze opleiding kost In 2024: € 215,=*

Verder bieden wij ook de volgende opleidingen: Scuba Diver, , Divemaster, Maar ook Adventure, Boat, Deep, Drift, Dry Suit, Multi Level, Night, Search & Recovery of Wreck Diver of wat dacht je van Underwater Navigator of (Digital) Underwater Photographer. Mis je iets of wil je meer weten? Neem contact op met Lutra duiken voor meer informatie.

* De genoemde prijzen zijn ledenprijzen voor leden die al minimaal 4 maanden lid zijn. Ben je nog geen 4 maanden lid dan moet je lid blijven tot je wel 4 maanden lid bent. Daarnaast geldt voor iedereen dat je uiteraard gedurende de opleiding (die meestal circa 4 maanden is) lid moet blijven van de vereniging.

Als lid van de commissie Lutra Duiken krijg je toegang tot al onze activiteiten, denk hierbij aan toegang tot het zwembad tijdens één of beide wekelijkse clubavonden, toch een mooie kans om circa 90 keer per jaar nat te worden en achteraf gezellig bij te kletsen, plannen te smeden voor een volgende duik of vakantie etc. Ook kun je onze duikapparatuur huren, deelnemen aan de door ons georganiseerde evenementen en/of een opleiding volgen en gratis je fles laten vullen wat toch al snel zo’n € 4,= per keer bespaart. Als je dan met een paar van onze andere leden het hele jaar blijft duiken heb je jouw lidmaatschap er alweer zo goed als uit. Overigens als je al één of meerdere opleidingen gedaan hebt (volgens een ander systeem) ben je ook van harte welkom! We zijn altijd opzoek naar nieuwe en enthousiaste leden. Bij Lutra Duiken kun je meer ervaring op te doen onder water en staat gezelligheid voorop. Als je een niet PADI brevet hebt kun je bij ons met een simpele cross-over (als je daar behoefte aan hebt) een vervolgopleiding doen volgens het PADI-systeem.

We kunnen ons voorstellen dat ondanks alle informatie op deze pagina je nog wel wat vragen hebt, neem daarom contact op met ons voor meer info of om je aan te melden.

Evenementen & Activiteiten bij Lutra Duiken

Wij hebben een grote en actieve evenementencommissie. Naast introductieduiken en opleidingen probeert de Commissie Lutra Duiken iedere maand een evenement te organiseren dat een verband heeft met duiken en altijd vergezeld gaat met een hapje en/of drankje. Zo wordt leren duiken in Eindhoven niet alleen leerzaam maar ook super gezellig! Kijk in de agenda voor een actueel overzicht!​​

Deze activiteiten zijn vaak buiten in de lente- en zomermaanden en binnen in de herfst en winter.​

Wat wordt er vaak georganiseerd?

– Duiken met de club in binnen & Buitenland
– Duikweekenden in Zeeland
– Openingen en sluitingen van het seizoen
– Presentaties / voordrachten en lezingen
– Mosselavonden
– Drijf-in bisocoop

Lid worden

Als lid van de commissie Lutra Duiken krijg je toegang tot al onze activiteiten, het zwembad tijdens onze clubavonden, kun je onze duikapparatuur huren, deelnemen aan de door ons georganiseerde evenementen en/of een *opleiding volgen. Ook als je al één of meerdere opleidingen gedaan hebt ben je van harte welkom! We zijn altijd opzoek naar meer nieuwe en enthousiaste leden. Ook hoef je bij ons niet persé een PADI-opleiding te hebben. Ook duikers met een brevet van een van de andere instanties zijn bij ons van harte welkom. Bij Lutra Duiken kun je meer ervaring op te doen onder water. Daarnaast kun je met een simpele cross-over (als je daar behoefte aan hebt) een vervolgopleiding doen volgens het PADI-systeem. Link naar de tarieven pagina.

We kunnen ons voorstellen dat ondanks alle informatie op deze pagina je nog wel wat vragen hebt, neem daarom contact op met ons voor meer info of om je aan te melden. Mail commissie Lutra Duiken.

Wanneer duiken wij?
Dinsdag tussen 21:45 – 22.30 uur
vrijdag tussen 19:00 – 20.00 uur

Zwembad Ir. Ottenbad
Vijfkamplaan 12
5624 EB Eindhoven

Lutra Duiken is in het bezit van goed onderhouden moderne clubmaterialen die tijdens een opleiding gebruikt worden maar ook door leden gehuurd kunnen worden.

Op de clubavonden kun je gratis je duikflessen vullen en dat bespaart je toch zo’n €4,= per vulling.

Dus of je nu een (jeugd) duikopleiding zoekt, een specialisatie-cursus wilt volgen of gewoon bij een gezellige actieve duikclub wilt aansluiten: bij de Commissie Lutra Duiken van de Eindhovense Watervrienden ben je aan het juiste adres.