Dat zwemmen de leukste sport ever is wisten wij leden van de Watervrienden natuurlijk al. Hier 5 redenen die laten zien dat zwemmen niet alleen leuk is maar een van de beste, en misschien we DE beste manier van sporten is.

Water werkt kalmerend
Water staat voor helderheid en er is onderzoeksresultaat dat het krachtige effect van water onderschrijft. In water liggen werkt bijna meditatief – iets wat we, in een tijd waarin we aan de lopende band bloot staan aan allerlei prikkels, goed kunnen gebruiken. En het beste: terwijl je in het water tot rust komt, ben je ook nog eens aan het sporten.

Zwemmen is goed voor de gewrichten
Hardlopen geeft je gewrichten een flinke klap te verduren. Met zwemmen is de impact op gewrichten vrijwel nul. Het is daarom ook een ideale vorm van cardio voor mensen die last hebben van artritis. Je bent actief en zorgt tegelijkertijd voor je hele lichaam.

Het brengt je dichter bij de natuur
Heb je de mazzel dat je dicht in de buurt van een meer of zee woont? Ga dan zeker zwemmen in de natuur. Dat is nóg beter voor je gezondheid. Het verbetert je mentale en fysieke welzijn, helpt je een gezond gewicht te houden, verlaagt stress en boost je humeur.

Zwemmen is krachttraining en cardio tegelijkertijd
Hoewel zwemmen weinig impact heeft op je gewrichten, heeft het veel impact op je conditie. Omdat het water ook lichte weerstand geeft, werk je tegelijkertijd aan de spieropbouw. Spieropbouw is extra belangrijk als je een dagje ouder wordt en weerstandstraining verbetert ook nog eens je evenwicht, nachtrust en gezondheid van de botten. Je traint dus echt het hele lichaam.

Het is goed voor de longen
Onderzoekers vonden een link tussen zwemmen en een betere longcapaciteit. Met gezonde longen kan het lichaam zuurstof efficiënter vervoeren. Dat betekent dat je niet snel buiten adem raakt. Sterke longen verkleinen ook nog eens het risico op hartziekten.

Alle reden dus om lekker te blijven zwemmen!

Bron: Huffngton Post. Beeld: iStock

2lz8r02is6hs_md